Финансовата пирамида „Исторически парк” тихомълком е възобновила своята дейност, показа проверка на „Уикенд”. Напук на скандалите около основателя на измамната схема Ивелин Михайлов и партията му „Величие”, близки до него продължават да търсят наивници, които да „инвестират” пари в едноименния атракцион, край варненското село Неофит Рилски.

Единствената разлика е, че на новите лапнишарани не се предлага да си купят директно акции в парка, а във фирма „Култура Образование Традиции”. Тя от своя страна щяла да ги инвестира в парка или други проекти на гуруто Михайлов като „Исторически храни”, „Исторически герои”, „Исторически пътувания”, „Исторически играчки”.

Както показват имената на фирмите, тяхната дейност се явява допълнение към бутафорния атракцион, край Варна. Все пак има и някаква промяна. В началото фараонът от Неофит Рилски обещаваше, че ще направи инвеститорите си за няколко години милионери, докато сега посредниците са по-скромни – гарантират единствено фиксирана годишна доходност от 5%. Друг е въпросът дали и това е възможно, при положение, че Паркът е пред фалит, а от милионите посетители обещавани от Михайлов няма и следа.

На фона на скандалите около Парка е интересно, кой е човекът, събрал смелост да рестартира финансовата пирамида. Управител и основен акционер в представящата се като инвестиционна компания „Култура Образование Традиции” е Ангел Кузманов Тодоров, който от години се изявява и като консултант в контролираната от Ивелин Михайлов фирма „Тогедър”, чрез която в миналото се продават акциите на пирамидата „Исторически парк”.

По време на семинарите по набиране на нови „инвеститори” Тодоров се представя като експерт по социална комуникация и създател на няколко онлайн магазина. Автор на книгата „Фейсбук щастие”, в която дава практически методи как всеки човек да използва социалните мрежи така, че да бъде по-щастлив в живота.

Във визитката си Ангел Тодоров се хвали, че е консултирал над сто международни компании. Друг е въпросът дали може да го докаже. Вероятно от разсеяност, но Тодоров поне през последните години пропуска да обяви ключови части от професионалната си биография. Като това, че е завършил е Академията на МВР, специалност Национална сигурност, след което за кратко работи като агент на ДАНС в родния си Хасково.

Информация за образованието му и първата му работа може да се открие в стари негови интервюта, по повод създаването на Пиратска партия в България през 2010 г. Тодоров тогава е главно действащо лице, в опита да се копира успеха на интернет пиратите в Швеция, който на изборите  през 2009 г. успяха да вкарат свои евродепутат.

Извън няколкото интервюта и статии в медиите, българската „Пиратска партия” така и си остана нереализиран проект. Явно заради това бившият кадър на ДАНС се ориентира към по-доходоносни дейности като пирамидата на Ивелин Михайлов. Дали обаче е бивш офицер от контраразузнаването, или е на т.нар. секретен щат като внедрен агент под прикритие, няма как да знаем.

Факт е, че покрай скандалите с Исторически парк и партия „Величие” от ДАНС дадоха ясно да се разбере, че имат свои информатори във финансовата пирамида. Може би затова и фирмата на Ангел Тодоров „Култура Образование Традиции” продължава необезпокоявано да набира наивници, които да инвестират в бутафорния проект, край село Неофит Рилски. От фирмената документация става ясно, че вече е успял да привлече няколко десетки „инвеститори”, който са вложили своите спестявания с надежда да бързо забогатяване.

Сигнал за рестартираната от Тодоров измамна схема вече е подаден и в Комисията за финансов надзор, която единствена по закон има право да контролира търговията с акции на българските компании. Стига да иска, разбира се. Да припомним, че подобни сигнали са подавани и в миналото срещу „Исторически парк” на Ивелин Михайлов, но чиновниците години наред се правят на приятно разсеяни.

Подобно скандално безхаберие демонстрират също МВР, ДАНС и прокуратурата, които също са си затваряли очите за съществуването на създадената от Ивелин Михайлов пирамида Исторически парк, стана ясно от заседанията на специалната парламентарна комисия. На проведените от депутатите заседания стана ясно, че срещу Михайлов и помагачите му са подавани купища сигнали от измамени „инвеститори”.

Част от тях са продавали жилищата си, а други теглили огромни кредити, за да си купят акции от строящият се едноименен атракцион край варненското село Неофит Рилски. Връчвайки чувалите с пари на Михайлов, стотиците наивници така и не стават собственици на ценните книжа. Ако все пак ги получат, тяхната стойност е едва 100-200 лева, макар създателя на пирамидата да им ги продава за 150-200 хил. лв.

Получените пари Ивелин Михайлов прибира за себе си. Част от тях са използвани за покупка на недвижими имоти. Според ДАНС, с парите на излъганите „инвеститори” Михайлов и съпругата му Васа са си купили стотици парцели, апартаменти, къщи в цялата страна. Отделно са баровските лимузини за милиони, с които фараонът от Неофит Рилски се хвали.

В свой доклад до депутатите, от ДАНС описват „Исторически парк” като финансова измама за 70 млн. лв. От спецслужбата уточняват, че това са предварителни цифри, като реалната сума може и да е много по-голяма. За създателя на пирамидата Ивелин Михайлов лаконично е посочено, че е работил с руските тайни служби. Защо от ДАНС не са го арестували, така и не се уточнява. При това бездействие, да се учудваме ли, че контраразузнавачите не се сезират и за работата на бившият си колега Ангел Тодоров?!

Неговата фирма „Култура Образование Традиции“ по никакъв начин не крие своята измамна дейност. Напротив, фейсбук и другите социални мрежи са пълни с реклами, в които се обещава бързо забогатяване. Гарнирано и с патриотични нотки. Фирмата си има и специален сайт, в който открито се хвали, че с парите на своите акционери ще финансира Исторически парк, и други компании от обръча около Ивелин Михайлов. Както и преди, кандидат-милионерите може да донесат парите си, в чанти или чували, на личните срещи, които Ангел Тодоров организира редовно из цялата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *