Не ми задавайте тъпи въпроси, отговори Радев на въпрос дали фаталната фигура, довела до смъртта на двамата пилоти, е обсъждана с него

Президентът Румен Радев призова медиите „да не допускат политически спекуланти и самозвани експерти, които никога не са влизали в самолет, да манипулират общественото мнение“ за катастрофата с военния самолет на Граф Игнатиево, „да се самовъзбуждат и вживяват в ролята на прокурори и съдии“. Но не назова нито едно име.

По думите на държавния глава е редно да се изчакат заключенията от работата на компетентната комисия.

Радев не навлезе в подробности за причините за катастрофата, само уточни, че са много хипотезите, „но това, което се вижда от едно видео, не може да доведе до реални, достоверни заключения, каквито се случват“. Той допълни, че са много факторите, които трябва да се анализират и изрази увереност, че това ще бъде направено.

На въпрос дали въпросната фигура в пилотажа, довела до фаталния инцидент, е обсъждана с него като професионалист, отговори:

„Не ми задавайте тъпи въпроси. Има си план и той е на Министерството на отбраната. Поинтересувайте се и си намерете отговорите“.

„Аз направих много последователни консултативни съвети за национална сигурност, на които поставих въпроса много остро – за опасно малкия нальот на нашите летци. И не само за това – изобщо за перспективите за развитие на българската армия, ВВС в частност, които са голям консуматор на бюджет. Но там (на КСНС – бел. ред.) се обещава и след това се забравя. Сещат се едва когато наближават избори или стане някакво произшествие“, заключи Румен Радев.

И отново апелира за адекватни аварийни мерки. Радев обясни, че има план-програма за модернизация, тя е внесена в парламента и е разработена още по времето на негово служебно правителство, без да уточни за кое от тях става дума. Президентът не пропусна да призове отново за аварийни мерки за вкарване и задържане на хора с качества в армията.

На въпрос дали е редно военни пилоти да участват в авиощоу, Радев отговори, че двамата загинали са имали добър нальот, били са най-добрите, имат часове за това упражнение зад гърба си, но последната дума е на комисията, която разследва случая.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *