МОСАД успя да нанесе съкрушителен удар на проиранската Хизбула и направо я парализира с две крошета.

Брилянтно проведена специална операция на МОСАД – това е изводът от случилото се в Ливан. Операция с изключително добра предварителна разузнавателна информация, подготовка, логистика и изпълнение.

Ударът на агентите от МОСАД бе насочен и се стовари като Божи гняв върху най-чувствителното звено на противника от Хизбула – комуникациите и завърши с характерното за израелските спецслужби физическо ликвидиране на набелязаните цели.

Последната фаза на операцията (засега!?) се изрази във взривяване на безжичните устройства на Хизбула за комуникация. Десетки уоки-токита се взривиха на няколко места в Ливан в сряда тази седмица и бяха ранени много членове на терористичната организация. Експлозиите се случиха след мащабната вълна от взривявания на пейджъри, които са основно средство за комуникация в редовете на организацията, тъй като изключват възможността за проследяване и локализиране на този тип устройства.

pejdzhari2

Изборът на комуникационните средства на врага като цел е първото доказателство за това, че спецоперацията е била подготвяна продължително време, с натрупване на оперативна информация от терен. На израелците им е бил пределно ясен процесът на анализ, избор и взимане на окончателно решение от страна на ливанците за преминаването им от проследими към непроследими устройства за свръзка.

Джозеф Стейнбърг, автор на книгата “Киберсигурност за глупави”, например твърди, че част от източниците на израелците за придобиване на чувствителна информация за намеренията на Хизбула са открити – тоест от публикации и телевизия. Стийнърг твърди, че изборът да организацията да се спре на пейджъри е бил публично оповестен. “Иронично, неотдавна имаше репортаж по медиите, в който “Хизбула” обяви на света, че преминават от мобилни телефони на пейджъри, за да спрат израелското разузнаване да ги следи чрез GPS-и. Защо ти е да обявяваш такова нещо публично? Не знам причината, но идеята ми изглежда много глупава”, коментира Джозеф Стийнбърг.

Глупава или не, този анализ трябва да го направи разузнаването на

Хизбула, което вече понесе чувствителен имиджов удар.

Израелците обаче са били в течение на дебата в Хизбула за избор на средства за комуникация много по-рано. Доказателство за това е мистерията около производителите и посредниците в сделката за пейджърите.

Според “Ню Йорк Таймс” ливанците са поръчали 5000 пейджъра от тайванския производител “Gold Apollo”. Компанията е най-голямата компания за производство и доставка на пейджъри на пазара в Северна Америка и втората по големина в Европа.

Су Чин-Куанг, основател на компанията, обаче отхвърли тези твърдения. “Продуктът не е наш. Просто му е поставена нашата марка”, заяви той.

taiwan executive pagers hezbollah

Пред агенция ДПА “Gold Apollo” обявиха, че базираната в Унгария компания “BAC Consulting KFT” е проектирала и произвела пейджърите. “По силата на споразумение разрешаваме на BAC да използва нашата търговска марка за продажбата на продукти в определени региони, но проектирането и производството ще се извършва изцяло от BAC”, заявиха от тайванската компания. Моделът AR-924, чиито апарати избухнаха, също е произвеждан и продаван от BAC.

Заявлението на “Gold Apollo”  сложи началото на полемиката

кой всъщност е произвел пейджърите.

Носителят на марката отрече, че е негово дело, а отговорността за производството им падна върху унгарската компания.

“Gold Apollo” заявиха тази седмица, че има лицензионно споразумение с “BAC Consulting KFT” за последните три години. Унгарците използвали марката за произведени от тях продукти. Паричните преводи за тригодишния лицензионен договор са били извършвани от банка в Близкия Изток, твърди собственикът на “Gold Apollo”. Банката на компанията била блокирала веднъж близкоизточния източник на плащане заради риска, твърди още той.

Историята на унгарската компания е типична за

фирма-фантом, използвана с разузнавателна цел.

Зад това очевидно стои МОСАД. BAC е създадена на 19 май 2022 г. с разнообразно портфолио, вариращо от бизнес консултации, телекомуникации до продажба на бижута. Липсват обаче доказателства за участие в разработката на пейджъри.

bac voudapesti

Компанията е регистрирана на адрес на двуетажна частна сграда. Сайтът й е изчезнал след взривовете в Ливан. Собственикът е един – 49-годишната Кристиана Арчидианконо-Барсони, с унгарско и италианско гражданство. Според визитката й, Кристиана има докторска степен по философия от University College London, завършила е магистратура в London School of Economics и е била консултант на Европейската комисия, ЮНЕСКО и Международната агенция за атомна енергия.

Кристиана Барсони ръководи BAC от 2019 г., въпреки че официалното установяване на компанията в Унгария е чак през 2022 година.NBC News, че нейната компания не е произвела пейджърите.

“”Аз не правя пейджъри. Аз съм само междинно звено. Мисля, че сте се объркали”, заявила пред NBC News Кристиана.

Непроизведените от никого пейджъри

обаче стигнали до Хизбула в пратка няколко дни преди взривовете.

“Искаме разследване на антитерористичните служби. Обиск и международна заповед за арест за изпълнителния директор на тази компания. Ще свикаме спешно комисията по отбрана и правоприлагане на парламента, за да разследваме дали това се е случило в Унгария. Дали тази компания е фасада на МОСАД. Дали унгарското правителство е знаело какво се случва и дали е било част от него”, заяви по повод мистерията Ельод Новак, член на комисията за отбрана в парламента на Унгария.

За да е пълна мистерията,

на хоризонта се появи и българска фирма.

Компанията “Норта Глобъл” ЕООД, със седалище на бул. “Витоша” в София, е участвала в доставката на пейджърите на Хизбула, хвърли фишека унгарското издание “Телекс”.

Очевидно “Норта Глобъл” е със сходна съдба като унгарската си посестрима ВАС – регистрирани по едно и също време, с еднолична собственост, липса на предходна дейност, със съмнителни като личности и експертиза изпълнителни директори. Както 49-годишната доктор по философия Кристиана се оказа в окото на урагана заради пейджърите, така норвежецът Ринсън Хосе се оказа начело на фирмата-производител, регистрирана на адрес в София, където има адвокатска кантора и са регистрирани още 196 фирми.

Поемайки кокала, медийните хрътки бързо изясниха, че “Норта Глобъл“ ЕООД е регистрирана в България през април 2022 година. А унгарските медии продължиха да сгъстяват напрежението с твърдението, че българската фирма е производител, а ВАС всъщност е посредник.

Стигна се до намеса на ДАНС, според която

Спецслужбите и ведомства установиха, че България няма общо с взривените пейджъри

през територията на България не са реализирани митнически операции с пейджъри,

не са извършвани и митнически операции към посочените в медиите чуждестранни дружества. Това е установила съвместната проверка на НАП, МВР по отношение на съпричастност на регистрираното в България дружество към доставка на комуникационно оборудване за ливанската организация Хизбула, съобщи ДАНС.

По случая едва ли може да се каже нещо повече от това, че ДАНС е изяснила очевидни неща. Които не са допринесли по никакъв начин за проясняване на мистерията кой в края на краищата е произвел пейджърите-бомби.

Истината вероятно е следната – те са били произведени още преди тайландската компания “Gold Apollo” да сключи лицензионен тригодишен договор с унгарската ВАС за марката. Важното е било Хизбула да се хване на въдицата и да се стигне до сделка.

Същата схема е била приложена и при уоки-токитата, които гръмнаха. Японският производител на марката заяви, че няма как експлозивите да са били вградени в комуникационните устройства по време на производството. “Процесът е силно автоматизиран и бърз, така че няма време за такива неща”, заяви пред Ройтерс Йошики Еномото, директор в компанията производител на радиопредавателно оборудване ИКОМ. На всичко отгоре обяви, че компанията му е спряла производството на този модел радиостанции преди десет години.

Всичко произведено след това е фалшиво, обяви Еномото.

Ето че стигаме до въпроса как фалшивите уоки-токи, с които Хизбула се е снабдила в резултат на решението си да употребява непроследими с GPS комуникационни средства, са били заредени с пластичен взрив.

В батериите на използвани от ливанската въоръжена групировка “Хизбула” уоки-токита е било добавено силно експлозивно съединение, известно като PETN (пентаеритритол тетранитрат), съобщи тази седмица ливански представител на силите за сигурност, предаде Ройтерс.

За PENT се знае, че се произвежда под формата на кристален бял прах, практически неразтворим във вода, но добре разтворим в ацетон. Обикновено се смесва с пластифицирана нитроцелулоза или синтетичен каучук, тъй като PETN в своята чиста форма е твърде чувствителен към триене и удар.

От сместта се прави листове, подобни на хартия. При смесването със синтетичен каучук възможностите за прикриването на бризантното вещество са още по-големи. Така че съоръжаването на фалшивите уоки-токита с по 3-4 грама взривно вещество, каквото включва и семтексът, не е била неизпълнима задача и уредите са изглеждали съвсем нормално.

Резултатът от всичко това е известен- МОСАД нанесе страхотен удар по Хизбула, спуквайки й тъпанчетата и оставяйки организацията глуха и зашеметена за месеци напред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *