Все още не е изяснено дали тя не принадлежи на втората статуя, открита в Големия канал на обекта

 

Глава на статуя излезе по време на разкопките в Големия канал на Хераклея Синтика. Археолозите от екипа на проф. Вагалински все още работят за цялостното разкриване на мраморния артефакт, така че не може веднага да се каже дали това е главата на втората статуя, която беше открита преди дни в другия край на канала. Ако се окаже така, тепърва ще се мисли и защо е била заровена толкова далече от торса на скулптурата.

Припомняме, че археолози от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН) откриха на 20 септември втора статуя без глава в големия канал на Хераклея Синтика край град Петрич. Тя бе намерена на входа на Клоака максима, но този път отдясно – за разлика от тази, открита в началото на месец юли, която бе намерена до лявата стена на канала.

Втората статуя също е на гол мъж, но лежащ по очи, а на лявото си рамо има наметка. Тя е от същия период като предходната находка – от началото на новата ера, уточни проф. Вагалински, за която изрази предположение, че е на обществено значима личност – владетел, живял в началото на новата ера, но все още не се знае кой е изобразен на нея.

Откритата през юли статуя от Хераклея Синтика вече е експонирана в Историческия музей в Петрич, където може да бъде разгледана от посетителите.

Археолозите от екипа на проф. Людмил Вагалински в момента са започнали разкриването на сграда с подова мозайка в Хераклея Синтика.

„За пръв път, откакто проучваме града, се натъкваме на мозаечен под –  проф. Вагалински. Не е жилище, а обществена римска сграда, разположена в североизточния ъгъл на форума. Възможно е да се окаже храм. Наблизо миналата година открихме голяма оброчна плочка на Тракийския конник. Но още е рано да твърдим със сигурност какво е било предназначението на сградата“, коментира още изследователят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *