Уж принципното решение на Мая Манолова да направи крачка назад и да не получи избираемо място като депутат в следващия парламент в листите на обединената левица всъщност е добре премерен и изтъргуван ход. Манолова е успяла да договори завръщането си като омбудсман, научи „Уикенд” от свои сигурни източници.

Неуспялата кандидат-кметица на София ще получи номинация за поста веднага след изборите в края на октомври, а основните политически играчи са си стиснали ръцете да я изберат.

„Почти 100% сигурно е, че Мая пак ще е омбудсман”, обясняват източниците ни. Тя се ползвала с подкрепата както на президента Румен Радев, така и на повечето партии, включително „Продължаваме промяната”. Единствено от ГЕРБ били против, но напоследък ледовете били разтопени и Бойко Борисов обещал депутатите му да дадат подкрепата си за Манолова след изборите.

България няма обществен защитник вече повече от половин година. В началото на април Диана Ковачева стана съдия в Страсбург, а поста остана вакантен. В интерес на истината, тя видимо не се справяше с позицията и нямаше хъса и енергията на предшественичката си. Предишното Народно събрание така и не избра нов омбудсан, така че задачата се пада на 51-ия парламент. Процедурата по избирането ще започне веднага след изборите.

Това обяснява защо Мая Манолова се отдръпна от избираемо място като депутат в бъдещия парламент, въпреки че като коалиционен партньор на БСП то й се полагаше. „Трябва да покажем, че сме в тази коалиция не за да се уредим с депутатски столове, а за каузата на лявото. Уязвимите български граждани, обикновените хора, работещите хора, хората с увреждания имат нужда от силно ляво представителство, което да ги представлява и защитава”, обясни бойната кюстендилка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *