Димитър Николов пръв скочил на лидера си, че е издигнат за депутат

Масово недоволство, което прераснало във война, цари между кметовете на ГЕРБ, номинирани за депутати и лидера им Бойко Борисов. За това разказаха от екипа на бургаския градоначалник Димитър Николов пред „Уикенд”.

Пръв именно той обявил пред началника си, че не желае номинация и няма никакво намерение да се впуска в борба за предрешено ялово правителство, разкриха от общината. Недоволен от номинацията бил и кметът на Смолян Николай Мелемов, който е управник на града от далечната 2011 година и неизменно е преизбиран.

Димитър Николов обаче лично се противопоставил на Борисов и за разлика от другите си колеги като Иво Димов от Димитровград, успял да разговаря с лидера на ГЕРБ по въпроса. Той остро обявил, че ако партията не спечели изборите и не състави кабинет с него като министър, щял дори да напусне ГЕРБ. Лидерът лично успокоил Николов, че ще „уреди въпроса”, като от екипа на кмета не успяха да обяснят какво е имал предвид Борисов. Според близките до бургаския кмет обаче се говорело, че Николов ще се върне като градоначалник и няма да има министерски пост, ако нов кабинет не може да бъде съставен с дълъг мандат пред себе си.

Казусът с Иво Димов пък бил друг – кметът на Димитровград, също преизбиран от над десетилетие, с неохота се съгласил да бъде номиниран, но бил уверен, че ще е водач на листата в Хасково. Изненадата и разочарованието били пълни, когато Димов разбрал, че ще е чак на трето място в подредбата, а не първи, както му обещали от ГЕРБ. „Чувствам се използван и излъган”, признал пред своите в кметството Иво Димов, разказаха от екипа на управника.

Надъханите слова за победа и три мандата на водача Делян Добрев въобще не стоплили сърцето на кмета Димов. Въпреки че е водач, Димитър Николов от Бургас бил на същото мнение – че е употребен.

Първият в Стара Загора и кмет Живко Тодоров обаче бил на друго мнение, установи проверка на вестника – младият управник предпочитал да се върне в парламента или в изпълнителната власт, тъй като местните не са особено добре настроени към управленските му решения в последно време. Живко Тодоров, който също е градоначалник на града на липите от 2011 г., не е така популярен сред съгражданите си, както са Димитър Николов, Николай Мелемов и Иво Димов. Затова и посрещнал с охота идеята да се върне в парламента, който не е виждал от над 10 години.

Смолянският градоначалник Мелемов също не искал да е депутат, но не посмял да се скара с Борисов подобно на Димитър Николов. Мелемов няма такова влияние и успех в общината си като бургаския си колега, който от дълго време е почти отделен от ГЕРБ и е свободен електрон, обичан от съгражданите си. Реално се оказало, че партията има нужда от него, а не той от ГЕРБ, разказаха за вестника от Смолян. Мелемов също с неохота приел водачеството към парламента и само обявил, че се състезава за парламента „от немай къде”, признаха още от кметството.

Същевременно Бойко Борисов вече постави задача партията да спечели най-малко 80 депутатски мандата в следващото Народно събрание. Според социолози, това ще е доста трудна задача. Прогнозите на експертите са ГЕРБ да получат не повече от 23-24% на изборите на 27 октомври, което им отрежда в най-добрия случай 70 народни представители.

На снимката: Димитър Николов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *