Да сме мощни в живота като BMW на пътя. Всеки от нас иска да има повече power. А и самочувствието е различно. Преди дълго пътуване, по време на тежка сесия или просто за събуждане след бурна нощ кой не е посягал към кенчетата с газирана течност, от която и слон може да се ококори. Енергийните напитки са познати от десетилетия у нас, те са задължителен асортимент в големи вериги, предлагат се и в малки магазинчета. Купуват ги хора от различни възрастови групи, без дори да се замислят има ли проблем с прекомерната им консумация.

Преди около месец тези продукти попаднаха в центъра на вниманието, след като скандалната фолк певица Диона, която преди беше засечена да шофира на градус, пред своите над 445 000 последователи в Инстаграм промотира алтернатива – енергийни прахчета за шмъркане. Те се приемат чрез тръбичка, включена надлежно в комплекта. След разразилия се скандал Комисията за защита на потребителите реши да глоби с до 30 000 лева фирмата, която разпространява въпросните прахчета, но не защото крият някаква опасност, а понеже липсвала информация на сайта на търговеца за адреса, липсвала и форма за отказ от поръчката.

Това е само повод да видим какво точно се крие в толкова популярните енергийни напитки, кои са основните им потребители, какви са добрите и лошите им страни и колко често е безвредно да се употребяват.

Въпреки че няма официално определение за енергийните напитки, обикновено те се продават за повишаване на вниманието, бдителността и енергията. Съдържат различни комбинации и количества от кофеин, витамини от В групата, растителни екстракти (гуарана, мате, акация, женшен, гинко билоба), таурин, глюкоронолактон, инозитол, карнитин, креатин. Разработени са за подкрепа на умствената и физическа активност, за намаляване на признаците на умора. Кофеинът действа ободряващо както физически, така и психически. Той обаче може да повиши нивата на адреналин, което пък води до пристрастяване. В 300 мл енергийна напитка се съдържа кофеин, колкото в една голяма чаша кафе. Когато се приема кофеин наведнъж в много голямо количество, се повишава кръвното налягане и сърдечната честота и това може да доведе до припадък. Според европейския орган за безопасност на храните децата и тийнейджърите могат да пият до 3 мг кофеин на килограм телесно тегло дневно.

Маркетингът на тези напитки е насочен особено към тийнейджърите, а производителите спонсорират или рекламират екстремни спортни събития и музикални концерти, насочват се към младежка аудитория чрез социалните медии.

Всяко второ дете в България между 7 и 18 години е консумирало енергийни напитки, сочат данните от национално проучване на агенция Blue Point, направено по поръчка на Лидл България. В него са анкетирани 800 малчугани в две възрастови групи: 7–13 и 14–18 години. Резултатите сочат, че 32,5% от по-малките деца са посягали към стимулиращите напитки, а при тиийнейджърите този дял се вдига до 73 на сто, което означава почти трима от всеки четирима. Данните показват още, че 10,8% от 14–18-годишните консумират енергийни напитки всеки ден, а 21% – няколко пъти седмично. Тези числа са странни, особено когато става дума за продукти, които досега са стояли в периферията на обществения интерес и за тях липсва пълномащабно изследване. Според друго проучване, част от кампанията „ХраненеСмисъл“, направено през януари тази година, 68,4% от родителите у нас не поставят ограничения в храненето на своите деца. Затова е изключително важно какво казват специалистите по въпроса.

„Прекомерната консумация на енергийни напитки при децата най-често има последици за сърдечносъдовата и нервната система. Особено неблагоприятно се отразява върху настроението и регулацията на съня. Влошава се хормоналният баланс, увеличава се рискът и от метаболитни нарушения, включително инсулинова резистентност, наднормено тегло и затлъстяване“, смята проф. д-р Дарина Найденова, председател на Националната асоциация по практическа диететика и интегративна медицина (НАПДИМ).

Кофеинът предизвиква допълнително обезводняване

Много често не се прави разлика между спортни и енергийни напитки. Спортните съдържат електролити и това е основната разлика. Използват се от хора, които губят вода по време на тежки тренировки и изпотяване. Някои имат в състава си само соли и електролити, а други – и добавени захари.

Освен това се знае, че кофеинът е диуретик, който насърчава изхвърлянето на течности. Енергийните напитки не бива да се използват за заместване на електролити и течности, загубени по време на тренировка, предупреждават специалистите. При прекомерна употреба хората стават нервни и тревожни, имат проблеми със съня, което причинява повече умора с течение на времето.

Според Американската администрация по храните и лекарствата над 400 милиграма кофеин дневно се считат за прекомерни за повечето възрастни. Това е еквивалентът на четири или пет чаши кафе. Затова е наистина важно да погледнете внимателно етикета, преди да отворите кутийката.

Трябва ли да се пият енергийни напитки преди спортни дейности? Като цяло не. Водата е най-добрата форма на хидратация. Тези, които се притесняват от загубата на електролити – спортисти или работници на открито в горещо време, е добре да избягват енергийните напитки и да консумират спортните.

Ако страдате от продължаващо изтощение, важно е да разберете защо. Уверете се, че няма основни медицински проблеми като анемия, сънна апнея. Промяната в диетата също ще даде повече енергия, както и допълнителната физическа активност. Пиенето на много течности през деня може да помогне повече от енергийна напитка и без риска, който идва от консумацията на прекомерни количества.

САЩ са първи по консумация, момчетата са по-големи фенове

Първата енергийна напитка се появява в САЩ през 1949 г. и се продава като Dr. Enuf, съдържа кофеин и витамини от група В. Но напитката такава, каквато я познаваме, е създадена в Япония след Втората световна война. През 1962 г. Taisho Pharmaceutical произвежда Lipovitan D, билков енергизиращ тоник, който първоначално е продаван на шофьори на камиони и работници във фабрики, които трябва да останат будни за дълги смени.

В Европа енергийните напитки са пуснати за първи път през 1987 г. Интересът избухва в целия свят след пускането на Red Bull десет години по-късно. Оттогава пазарът на тези продукти се разраства бурно с предлагането на най-различни марки.

Приблизително две трети от потребителите са на възраст 13–35 години, а момчетата са две трети от пазара. Съединените щати са водещият пазар, през 2023 г. продажбите там достигат около 19 милиарда щатски долара. Следват Обединеното кралство, Япония и Испания. Средногодишно в нашата страна се консумират около 19 000 000 литра енергийни напитки.

Някои държави вече ограничиха продажбата им на деца, други обмислят подобен ход. „Все повече и повече държави защитават децата от енергийни напитки – ние също трябва“, заявява главният изпълнителен директор на Центъра за детско здраве в Дания Мортен Грьонбек пред Euronews Business. Ако Дания реши да въведе по-конкретни регулации, ще последва Латвия, Литва и Полша, които наложиха възрастови ограничения. Обединеното кралство също може да се включи, защото Лейбъристката партия обяви предизборно, че ще забрани продажбата на енергийни напитки с кофеин на лица под 16 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *