Съдебната власт е тежко уязвена от мафиотизацията, обяви още бившият премиер

 

„Има много теми, по които дебата закъсня. Когато през 1999 г. казах, че Доган е проклятие с ДПС – нямаше никакъв отзвук. Никой не разбираше какво се говори. Голяма част от обществения дебат се занимаваше с други теми, беше съзнателно отклонен. Има лесни и трудни изпити. Има много тежки истини, които са болезнени и трудно се приемат“. Това заяви в „Тази сутрин“ Иван Костов, премиер на България в периода от 1997 до 2001 година, в нова книга събира свидетелствата си и включва много изследвания.

Той обяви, че не следи внимателно какво се случва в българската политическа действителност, защото е дописвал „Свидетелства за прехода 2000-2009 г.“, чието представяне предстои.

„Съдебната власт за мен е тежко уязвена от мафиотизацията и съдии, прокурори, трябва да си го признаят. Те се държат по един много арогантен начин – те са си запушили ушите, затворили са си очите.“, каза още бившият премиер

Костов обяви, че не е много във форма, защото вчера изпратил най-добрият си приятел Иван Вукадинов. Той разказа, че е в разговори с Държавния архив за предаването на архива си, което щял да направи на 10 октомври. Правя приключващи дейности, пошегува се Костов.

Той коментира много от процесите в държавата през последните години. Според Иван Костов след приемането на България в ЕС е приключил процес на промяна на структурата на икономиката,  По думите му обаче приемането ни е ЕС се е свело до една дума – усвояване на еврофондове.

„Двата процеса, които трябваше да завършат прехода – политическият процес еволюционно катастрофира и не доведе до изграждане и консолидиране на демокрацията с върховенство на закона. Третият най-ключов процес е промяната на езика, промяната на културата, промяната на мисленето и начина, по който се отнасят към събитията, правата на свободите, как излизат от речника на комунизма и влизат в речника на свободния и демократичен диалог“, обясни тезата си Костов. „Когато евроатлантизмът се закачва като значка, а се злоупотребява масово с властта, рискува думата да получи негативни оценки“, посочи още той.

На остра критика подложи действията на президента Румен Радев бившият министър-председател Иван Костов. „Президентът не може да разбере правилно ролята си в държавата. На поста е вече втори мандат и често влиза в политическия сектор, където не му е мястото. Не бива да влиза в партийните отношения“, подчерта бившият премиер и лидер на някогашния СДС.

„И ГЕРБ, и ПП-ДБ, и ДПС и всички други партии, които ще влязат в НС трябва да си дадат сметка, че само от тях зависи да има кабинет, няма от кого друг“, предупреди бившият премиер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *