Депутатът от ДПС-Доган Джейхан Ибрямов е задържан за купуване на гласове, става ясно думитена адвоката му Йордан Киров пред БТА.

Акцията е проведена от ГДБОП и антикорупционната комисия, която се превръща в острието на операциите срещу фракцията на доганистите след разкола с Пеевски през юли. По неофициална информация прокуратурата е разбрала за това след ареста.

Джейхан Ибрямов е в листите на Алианс за права и свободи на Ахмед Доган и един от най-близките до лидера на ДПС, като е бил депутат в осем поредни парламента.

„В жилището са били намерени средства, необходими за ежедневни нужди“, обяснява адвокатът. Той обясни, че оттук нататък следва или вземане на мярка „задържане под стража“ до 72 часа и повдигане на обвинение, или освобождаване на задържания кандидат за народен представител.

Неофициална информация на бТВ сочи, че Ибрямов е бил задържан с белязани пари.

Ибрямов е бил отведен на разпит, въпреки че се ползва с имунитет, тъй като е кандидат за депутат на предстоящите избори на 27 октомври.

Според разпоредбите на Изборния кодекс регистрираните кандидати не могат да бъдат задържани от регистрацията до обявяване на изборните резултати без разрешение на ЦИК.

Властите могат да арестуват кандидати за депутати за 24 часа по неотложност, ако бъдат хванати, докато извършватпрестъпление.

Съпругата на Джейхан Ибрямов Биршен Ибрямова написа във Фейсбук, че не знае къде се намира съпругът ѝ.Илхан Кючюкзадава въпроса дали Ибрямов е отвлечен.

„В отговор на десетките обаждания, които получих през последните часове- все още нямам информация къде се намира Джейхан, от медиите разбрах, че е задържан. В дома ни се извърши претърсване от Комисия за противодействие на корупцията в продължение на 3 часа“, съобщава Ибрямова.

В края на август бе конфискуван негов джип, който му е бил предоставен от фирма, разследвана от НАП и ГДБОП за измами с ДДС в размер на над 11 млн. лв. при зърнени сделки.

Джейхан Ибрямов първи каза, че е разпоредено кметове на ГЕРБ да притискат членове на ДПС, за да не подкрепят Доган.

Преди близо месец хората на Доган обявиха, че са получили информация за проведена среща между представители на антикорупционната комисия, НАП и министъра на финансите с „притеснителното участие на трето лице“.

На тази среща било наредено да се започнат масирани проверки на 25-те депутати, които напуснаха групата на Делян Пеевски и настояват за оставката му. Тогава от НАП и министерството на финансите обявиха, че такива не са разпореждани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *