Синът на популярен и влиятелен политик, действащ министър към днешна дата, е дърпал конците на схемата по източване на български театри чрез мними назначения на служители в държавните културни учреждения и фиктивна продажба на билети за театрални и музикални постановки в цялата страна. Това разкриват източници на „Уикенд“.

Аферата с източване на българските театри лъсна на бял свят в началото на седмицата, когато стана известно, че популярният диригент Левон Манукян, който е директор на Тетрално-музикалния и филхармоничен център в Разград, е назначил фиктивно в началото на месец септември 41 души на работа, чрез които са били източени 1 млн. лв. от касата на филхармонията.

Фиктивно назначените на работа в разградската филхармония се оказаха предимно безработни мъже от Перник и региона, които не са получили нито стотинка, освен платените им осигуровки и трупащ им се трудов стаж. Парите са били прибирани от 40-годишния Петко Писков от пазарджишкото село Ивайлово и дясната му ръка Атанас Георгиев, а обвиняем по аферата е и 34-годишния Борис Чилов, който е теглил от банкомати парите на мнимите театрали, на които били издадени и банкови карти, за да получават по електронен път възнагражденията си.

Диригентът Левон Манукян е на свобода под парична гаранция от 50 000 лв. и с повдигнато обвинение за длъжностно престъпление, а министъра на културата Найден Тодоров го уволни дисциплинарно като директор на театъра в Разград.

Според прокурора от Пловдивската окръжна прокуратура Галин Гавраилов, който ръководи разследването за източените почти 1 млн. лв. от театъра в Разград, диригентът Левон Манукян твърдял, че бил посъветван от влиятелен чиновник от министерството на културата в София да работи съвместно с Петко Писков, който разработил софтуер за оптимизация на персонала и разходите на театрите. Засега името на чиновника от културното министерство е засекретено, но се твърди, че схемата с фиктивните назначения е прилагана и в театрите в Смолян, Ловеч, Казанлък, Русе и Велико Търново.

Според запознати, цялата престъпна схема по източването на милиони левове от българските театри чрез разнородни врътки, е ръководена в сянка от 37-годишния М. Г., който е син на популярен български политик и действащ министър. Чрез свои хора в Министерството на културата аферистът е усвоил милиони левове не само от мними назначения, но и от фиктивни продажби на билети за театрални и музикални постановки. Държавата плаща по 14 лева за всеки продаден билет на театрални групи и поради тази причина през последните 2 години има бум на гастролиращи постановки в цяла България.

„Измамата е проста, но ефективна – когато театрална или музикална трупа изнася спектакъл в друго населено място, се обявяват двойно или дори тройно повече продадени билети. Впоследствие парите от държавната субсидия се разделят по равно между трупата и аферистите. По тази схема са отклонени над 10 млн. лв. само за последната година.

Арестуваните по аферата в тетрално-музикалния и филхармоничен център в Разград Петко Писков, Атанас Георгиев и Борис Чилов участват в почти всички измамни схеми, чрез които се източва бюджета на Министерството на културата, но над тях са министерския син М.Г. и двама високопоставени служители от културното министерство“, разкрива пред „Уикенд“ запознат с гнусната далавера.

Според близък до разследването, популярният диригент и вече бивш директор на театъра в Разград Манукян трябвало да прибере 250 000 лева от схемата с фиктивно назначените на работа при него 41 души от Пернишка област. Измамата лъсва на 20 септември, след като ръководената от Манукян институция подава заявка до Министерството на културата за изплащане на допълнителни възнаграждения, включително на новоназначените 41 служители.

В рамките на 3 дни – от 17 до 19 септември на всеки от посочените новоназначени служители са преведени по сметки възнаграждения в размер на около 25 000 лева на човек или общо 937 889 лева. Това обаче привлича вниманието на доскорошни служители в театъра в Разград, враждуващи с диригента Манукян, които подават сигнал до прокуратурата за предполагаемо източване на средства в особено голям размер.

По аферата се задействат обвинители от Пловдивската окръжна прокуратура, които на 26 септември арестуват Атанас Георгиев на бензиностанция в Пловдив, докато прибира пари, усвоени от двама фиктивно назначени театрали в Разград. В същия ден е задържан и Левон Манукян, както и Петко Писков, който е сочен като основното действащо лице в далаверата. Манукян изпаднал в паника и обещал на разследващите да изпее схемата.

След осветяването на аферата служебния министър на културата Найден Тодоров се обяви за законодателни промени, с които да се орежат правомощията на театралните директори.

„Законите трябва да се променят по такъв начин, че схеми като тази в Разград повече да не бъдат възможни. Трябва да се орежат правомощията на директорите и бюджетът да е ясен за всички“, каза министърът на културата, който все още продължава да е и шеф на Софийската филхармония. Той се закани, че през следващите три месеца ще бъдат проверени назначенията във всички културни институти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *