Прокурорът признава, че твърденията на главния свидетел нямат отношение към делото, но решил да ги спомене

 

Арестът на депутата от ДПС-Доган Джейхан Ибрямов е напът да се превърна във фарс.

Според прокуратурата, основният свидетел срещу Джейхан Ибрямов – Мирослав Тодоров, твърди в своите показания, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган е искал да убие съпредседателя на движението Делян Пеевски. Това съобщава сайтът „Медиапул“, позовавайки се на информация от източници от първото заседание по делото за мярката за неотклонение на Ибрямов. То се гледа при закрити врати и именно тази част от показанията е била използвана като аргумент от прокуратурата Ибрямов да остане в ареста.

„Искам да посоча, че по време на същата среща Ибрямов ми спомена, че Ахмед Доган му е казал, че нямало да е все така и че по-натам ще убият момчето, като имаше предвид Делян Пеевски. Каза, че са говорили вероятно да го застрелят, като ми показа с пръсти формата на пистолет, но само да намерят парите за това“, цитира „Медиапул“ прокурора по делото. Самият представител на обвинението  подчертал пред съда, че това твърдение няма общо с обвинението. Но обяснява, че е решил да го спомене, защото цитатът е „доста смущаващ“.

Това не е първият случай, в който прокуратурата говори за готвено покушение срещу санкционирания за корупция по закона „Магнитски“ от САЩ и Великобритания политик.

През 2014 г. бе образувано дело срещу трима души по подозрение, че са планирали такова престъпление. Те бяха арестувани, но много бързо се разбра, че срещу тях няма абсолютно никакви доказателства. След като съдът ги освободи прокуратурата също призна, че няма данни за готвен атентат и се отказа да поддържа искането за постоянен арест.

Днес апелативният съд трябва да реши дали Ибрямов да бъде задържан за постоянно. Преди дни Софийски градски съд го остави в ареста с аргумента, че може да извърши ново престъпление

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *