Направена била привидна реконструкция, за да се вземат милиони, твърдят хората на Лаура Кьовеши

 

Европейската прокуратура обвини в измама бившия кмет на Варна Иван Портних заради казуса с рибарското пристанище „Карантината“. Заедно с него е обвинен един от бившите областни управители на Варна и двама служители от Изпълнителна агенция „Морска администрация“, съобщиха от европрокуратурата в Люксембург.

Според разследващите става дума за измама с привидна реконструкция на рибарско пристанище, за да бъдат получени милиони по европейски проект, но в действителност на мястото не е имало пристанище изобщо. Четиримата са обвинени във фалшифициране на официални документи и предоставяне на невярна информация, за да получат неправомерно 3,4 млн. евро по проект, съфинансиран от Европейския фонд за морско дело и рибарство.

Става въпрос за проект за подобряване на инфраструктурата на съществуващо рибарско пристанище в покрайнините на Варна, който е внесен за разглеждане от община Варна. Европейските прокурори обаче смятат, че такова пристанище не е съществувало при подаване на заявлението за еврофинансиране.

„Нашето разследване показва, че за да може да се възползва от фондовете на ЕС, предназначени изключително за подобряване на инфраструктурата на съществуващите рибарски пристанища, бенефициентът е сглобил няколко понтона като плаващи кейове с единствената цел да регистрира обекта като съществуващо пристанище. Освен това бенефициентът е представил невярна информация и не е включил всички документи, изисквани от националното законодателство за получаване на необходимите сертификати“, посочиха от европрокуратурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *