Една от легендите на българския рок, създател и фронтмен на групата „Щурците“ – Кирил Маричков, е починал тази вечер, след инцидент преди концерт във врачанското село Селановици. Това съобщи за БТА кметът на община Оряхово Росен Добрев.

Там е трябвало да има концерт на групата „Фондацията“, но при качване на сцената музикантът е паднал и получил тежка черепно-мозъчна травма. Починал е в линейката напът за болницата.

Маричков трябваше да навърши 80 години на 30 октомври, но вече ще дърпа струните на китарата си на небето.

Потомък е на видния български революционер и политик Георги Странски, внук е на видния архитект Киро Маричков, а по майчина линия – на диригента Борис Левиев. Баща му, Кирил Кирилов Маричков, учи право и дипломация отначало в Сорбоната в Париж, после в Лозана и е първият посланик на България във Ватикана след 1989 г. в периода 1993-1997 г. Майка му, Ирина Левиева, е художничка.

Кирил Маричков прави първите си стъпки като музикант с легендарната формация „Бъндараците“, където е басист. След като бандата се разпада през 1967 г., той и барабанистът Петър Цанков основават „Щурците“. Първоначално младите музиканти свирят кавър-версии или композиции на утвърдени поп композитори, но постепенно се ориентират към изграждането на собствено рокендрол звучене и авторски композиции. Сред най-емблематичните песни на групата, създадени от него, са хитове като „Вкусът на времето“, „Рок в минало време“, „Конникът“, както и песента от филма „Вчера“ – „Клетва“.

 

Download video

 

С преустановяването на активната творческа и концертна дейност на „Щурците“, Кирил Маричков издава два солови албума – „Зодия Щурец“ и „Искам да кажа“, в чиито записи участват гост музиканти и колеги от „Щурците“.

От 2013 г. е част от групата „Фондацията“, в която гостуват от най-популярните имена на българската рок музика.

Автор е на повече от 150 песни, както и на музиката към 14 български филма. През 1992 година заедно с басиста на група „Тангра“ Константин Марков, който почина от ковид през март 2021 г., основават “Рок радио „Тангра“.

Беше депутат е в VII Велико народно събрание.

През 2010 г. е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за особено големите му заслуги в областта на културата и изкуството. През 2020 г. получава и най-високото държавно отличие – Орден „Стара планина“ – I степен.

Поклон! Благодарим за музиката! Съболезнования на семейството!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *