Държавата, в лицето на Областния управител на Хасково – Мехмед Атаман (ДПС), върна сградите на ГКПП “Капитан Андреево” на частната “златна лаборатория” Евролаб, свързана с Размиг Чакърян – Ами, приближен на сочения за престъпен бос Христофорос Аманатидис – Таки. Това се случва преди дни със заповед на Областния управител от 03.10.2024 г. За заповедта се разбира от акт на Върховния административен съд (ВАС) от 08.10.2024 г., по дело образувано по жалби на “Евролаб 2011” и на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Определението на съда не подлежи на обжалване.

Областният управител на Хасково – Мехмед Атаман (ДПС) беше назначен в края на юни 2024 г. от служебното правителство на премиера Димитър Главчев (ГЕРБ). Лица от ГЕРБ и приближени на Бойко Борисов отдавна имат интереси на Капитан Андреево.

Мехмед Атаман (ДПС-Пеевски) – Областен управител на Хасково от 26.06.2024 г.

Атаман публично взе страната на Пеевски в разразилата се война между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и протежето му и съпредседател на движението Делян Пеевски. Припомняме, че депутатът Пеевски е санкциониран за корупция от Великобритания и от САЩ по глобалния закон “Магнитски”.

Със заповед № ДС-06-62 от 03.10.2024 г. Мехмед Атаман оттегля предишна заповед № РД-13-10/01.02.2023г. на бивш Областен управител на Хасково за отнемане на 6 сгради – публична държавна собственост, находящи се на ГКПП “Капитан Андреево”, ползвани от частната фирма “Евролаб 2011”, станала известна като “златната лаборатория”.

Оттеглената заповед от 2023 г. беше предмет на производство по дело 1768/2023 на Административен съд София – град (АССГ) и по дело 4859/2024 пред ВАС. Решение от 25.03.2024 г. на АССГ отмени почти изцяло (за 5 от 6 сгради) заповедта от 2023 г. Съдът обаче остави в сила частта от заповедта за отнемането на една от сградите.

Въпросната сграда е описана като “промишлена сграда със застроена площ 103 кв.м,, на един етаж, масивна конструкция, построена през 2003 г., представляваща Сграда №46 “Сграда за контрол на продукти за консумация от животни“.

“Касата на Таки”

По думите на бившия зам.-министър на земеделието Иван Христанов от кабинета на Кирил Петков, в тази сграда са констатирани едни от най-грубите нарушения на Капитан Андреево. Сградата е предназначена за контрол на животински храни, но фирмите, свързани с Чакърян, си били устроили там гишета за плащане. Това е грубо нарушение на предназначението, за което е отдадена сградата. На практика, контрол върху внасяните храни за животни не е имало.

Сградата на ГКПП “Капитан Андреево” използвана за каса. Източник: Кадастър

Според Христанов най-важното за групата на Таки е било да си върне товаро-разтоварните дейности на камионите, подлежащи на лабораторен контрол на стоките, а не самата “златна лаборатория”, която стана държавна. Това отваря възможности за безпрепятствено претоварване на забранени субстанции, които са “специалитет” на Таки, прославил се по света като “българския Пабло Ескобар”, след репортаж на британската медия BBC за връзките му с изчезналата криптокралица Ружа Игнатова.

Действията на Областния управител на Хасково Мехмед Атаман от ДПС – Пеевски в полза на частната “златна лаборатория” Евролаб и интересите на кръга Таки-Маки са ясна демонстрация и осветяват топлата връзка между Аманатидис и “феномена” и “евроатлантик” Делян Пеевски, за която сме информирали неведнъж.

BIRD опита на няколко пъти да се свърже с Мехмед Атаман по телефона. Той прекъсна връзката веднага щом разбра кой го търси. Изпратихме му и смс, но отговор не беше получен до редакционното приключване на статията.

Тази потайност на областния на Пеевски се допълва с факта, че заповедта от 03.10.2024 г. не се открива на сайта на областната администрация.

Делото в “Съда на Чудесата”

През март 2024 г. първоинстанционният съд върна на държавата точно тази от 6-те сгради – публична държавна собственост. И двете страни по делото – БАБХ и “Евролаб” – обжалваха пред “Съда на Чудесата” ВАС. Делото вече бе обявено за решаване, когото “в 12 и 5” (т.е. на 3-и октомври) Областният управител на Хасково от ДПС – Пеевски издава новата “оттегляща” заповед.

Заинтересованата “Евролаб 2011” няма нищо против, разбира се. По делото е постъпила молба на частната фирма с изрично съгласие.

По-смущаващо е, че и държавната БАБХ също няма нищо против. Дори напротив, също е дала съгласие и е поискала оттеглянето на заповедта от 2023 за отнемането на сградите! Цитираме дословно акта на съда:

По делото е налице и съгласие за оттегляне на заповед №РД-13-10/01.02.2023г. и от Българска агенция по безопасност на храните, тъй като заповед №ДС-06-62 от 03.10.2024г. е издадена и по искане на БАБХ от 01.10.2024г., с което е поискано заповед №РД-13-10/01.02.2023г. да бъде оттеглена. Освен това по делото е постъпила и молба 03.10.2024г., с която се сочи, че БАБХ е запозната със заповед №ДС-06-62 от 03.10.2024г., като се оттегля касационната жалба и се иска делото да бъде прекратено.

На тази база, с определение от 08.10.2024 г. ВАС обезсилва решението на АССГ и прекратява производството. Определението на съда не подлежи на обжалване.

Както информира по-рано BIRD, дъщерята на главния юрист на БАБХ – Моника Пашова, живее на семейни начала с Павел Петков, сочен за “дясна ръка” на Размиг Чакърян – Ами. Също така тя е била парламентарен съветник на депутата Георги Станков от ГЕРБ, известен с това, че е оказвал натиск над конкуренти на “златния бизнес” на Таки на Капитан Андреево.

Другите дела за десетки милиони лв.

Сагата със скандалната “златна лаборатория” от кръгаТаки-Маки” продължава вече над две години и съвсем не е приключила. Въпреки отпуснатите от Министерски съвет на БАБХ 10 милиона лв. за извънсъдебно споразумение с частната лаборатория, съдебните искове не бяха оттеглени или спрени! Напротив. А щетата за държавата може да е още над 30 милиона лева!

Първият иск за 4 милиона лв. пропуснати ползи и лихви бяха предявени от “Евролаб” срещу БАБХ през 2023 г. по дело № 1782/2023 на АССГ. На 18.04.2024 г. първата инстанция удовлетворява иска и осъжда държавата да плати обезщетението. Решението е обжалвано пред ВАС и делото е насрочено за ноември 2024 г.

Вторият иск за 14 милиона лв. за претърпени имуществени вреди е предявен от “Евролаб” по дело № 2425/2024 на АССГ. Спорът предстои да се реши на първа инстанция. Следващото заседание по делото е насрочено за 23.10.2024 г.

BIRD следи битката за Капитан Андреево от години и направи важни разкрития за престъпните и политически интереси около доходоносната триада “златен гьол”, “златна лаборатория” и “златни паркинги”. Срещу медията и журналистите ни бяха заведени дузина дела – шамари от Размиг Чакърян – Ами, който отрича, че е свързан с Таки, но няма обяснение за общите си снимки с него и губи делата едно след друго.

Завръщането на мафиотския контрол на най-голямата сухопътна граница на Европа – уж обект на национална сигурност – не вещае нищо добро за присъединяването ни към сухопътния Шенген, отново блокиран от Австрия. Така престъпният синдикат на Пеевски – Таки – Ами – Еврото – Сарафов – Борисов причинява милиардни щети на българския и европейския бизнес, който вече търси начин да заобиколи българския рекетьорски маршрут.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *