Националният футболен отбор на България претърпя невиждан срам снощи. Нашите паднаха с 0:5 при гостуването си на Северна Ирландия в Белфаст в мач от Лигата на нациите.

Това е първо поражение под ръководството на селекционера Илиан Илиев и той  пое пълната отговорност за събитията, случили се на „Уиндзор парк“ в Белфаст.

„Акцентът преди мача беше, че трябва да отговорим на агресията на домакините, но не го направихме и видяхте какво се получи. Ние като треньори не сме успели да ги убедим. Атмосферата, която се създава тук, е такава, че ако не сме на нивото на домакините ще последва това, което ни се случи. Това е моя вина, че не сме успели да играем както трябва“.

„Не искам да се деля от отбора. Аз съм най-виновен за това, което се случи. Следващите два мача ще бъдат най-решаващи за бъдещето ми като национален треньор“, заяви селекционерът.

Малко история: За четвърти път в цялата 100-годишна история на „А“ националите ни губят с такъв резултат. В първия случай през 1949 година ни отупва изключително силният за времето си отбор на Унгария. През 1965 г. ни разбива и Белгия в световна квалификация. Два месеца по-късно обаче си отмъщаваме на „червените дяволи“, посичайки ги с 2:1 в бараж за Мондиала през 1966 г.

На Евро 2004 пък Швеция ни попиля със същия резултат.

Иначе за последно получихме 5 гола на 5 юни 2022 година – 2:5 от Грузия в Разград. На 11 май 2006 година на турнир в Япония, пък Шотландия ни хързулна 5:1. Последната ни загуба с 5 гола разлика пък е от Япония на нейна земя – 2:7 на 3 юни 2016.

Най-пресният резил е срещу Англия в скандалната европейска квалификация на 14 октомври 2019 година насред София – 0:6. Вярно, издънката с по-голямо цифрово изражение, но все пак едно е да те бият англичаните, а друго – Северна Ирландия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *