Атанаска Дишева и още двама ще издигнат кандидатурата й пред ВСС

 

Сред номинираните кандидати за нов председател на ВАС от настоящия състав на Висшия съдебен съвет се мъдри и името на съдията от Окръжния съд в Плевен – Владислава Цариградска. Запознати твърдят, че именно заради номинацията на Цариградска за шефка на институцията, осъществяваща върховен съдебен надзор в държавата по прилагане на законите в административното правораздаване, плевенската съдийка е изразила публично съмненията си, че все още е обект на натиск и заплахи от страна на мрежата за влияние в съдебната система, ръководена от застреляния в края на януари т.г. Мартин Божанов – Нотариуса.

В началото на седмицата, Цариградска внесе напрежение сред членовете на съдийската колегия на ВСС, пред които се ожали, че денонощната полицейска охрана пред дома й е била свалена през лятото, а подсъдимият за отправените серия от заплахи срещу нея скитник Илко Захариев, е бил маша в ръцете на наследниците на престъпната империя на Мартин Нотариуса. Цариградска все още е охранявана от цивилни полицаи, но само през деня, когато изпълнява служебните си задължения на магистрат. Душманинът й Илко Захариев, придобил популярност с прозвището „Червения пират“, беше задържан в края на февруари, но впоследствие бе пуснат от ареста. Срещу Захариев, който е диагностициран с психическо разстройство и който е бил задържан и преди за отправяни заплахи по интернет, се води дело по чл. 144, ал. 3 от НК – за закани за убийства, разпратени до стотици адресати, сред които общини, съдилища, държавни ведомства, премиер и други с общи политически послания.

„Притеснително е какво прави прокуратурата, за да разследва мрежите за влияние. Бях заплашвана и смятам, че зад Червения пират се крият хора и мрежи, заплашващи редица съдии. Може да подозираме, че тези мрежи опитват да оказват влияние върху съдии“, алармира Цариградска през съдийската колегия на ВСС.

Изказването й предизвика светкавична реакция от главния прокурор Борислав Сарафов, който поиска от МВР справка за всички заплахи срещу съдията от Окръжния съд в Плевен и нейните близки.

Според упорит слух, който вече обикаля магистратските среди, набралата популярност съдийка ще бъде номинирана за председател на ВАС от Атанаска Дишева и от още двама настоящи членове на ВСС. След изслушването си пред съдийската колегия от ВСС в началото на седмицата, Цариградска бе засечена заедно с Атанаска Дишева в кафене в центъра на София. Двете дами са обсъждали предстоящата номинация на Цариградска за шефка на ВАС. Мандатът на настоящия председател Георги Чолаков изтече, а очакванията са ВСС съвсем скоро да открие процедура по нов избор. Твърди се, че сред кандидатите за нов шеф на ВАС освен Владислава Цариградска, ще бъдат доскорошният шеф на ВКС Лозан Панов, както и служебният министър на правосъдието Мария Павлова.

„Шансовете на Владислава Цариградска за шефка на ВАС не са особено големи заради изискването да бъде избрана с гласовете на поне 13 членове на Висшия съдебен съвет. Нейната предизборна стратегия е да предизвиква скандали, използвайки името на Мартин Божанов – Нотариуса, и внушението, че задкулисен криминален кръг държи в подчинение съдиите и прокурорите в България“, твърдят противници на Цариградска, според които нейната психика е сериозно разклатена, но за сметка на това кариерната й амбиция е на висота.

Самата Владислава Цариградска обвини полицаи от ГДБОП, че са се опитали да я изкарат луда по време на разпит във връзка със заплахите срещу нея, проведен на 1 март т.г. „Бях помолена да отида при специалист, за да ми бъде направена оценка на психическото състояние. Отказах категорично“, разказа Владислава Цариградска. Главният прокурор Борислав Сарафов пък обяви в интервю, че тази пролет съдийката от Окръжния съд в Плевен му предложила да я назначи за негов заместник. Според разказа на Сарафов изненадващата оферта към него дошла тази пролет в кулоарите на сградата на Висшия съдебен съвет, където двамата трябвало да бъдат изслушани по аферата „Мартин Нотариуса“.

„Защо не ме направиш твой заместник, да видиш какво ще стане, „, мисля бяха точните думи на съдия Цариградска. Отговорих й, че ще го обмисля. Знаете, че и в момента мой заместник е доскорошен върховен съдия“, разказа за амбициите на Владислава Цариградска главният прокурор Борислав Сарафов.

Съдия Владислава Цариградска стана публично известна покрай конфликта си с убития в началото на годината съдебен лобист Мартин Божанов – Нотариуса, срещу когото през 2019 г. подаде сигнал в прокуратурата, че е заплашвана. В онзи момент Цариградска правораздава в Районния съд в Луковит и едно от делата, които разглежда, се оказва за имотен спор, по който страна е тогавашната интимна приятелка на убития Божанов. Съдия Цариградска е притискана да си направи отвод от делото като и замяна получава предложение чрез посредник, че ако не се отведе от имотното дело, ще стане неспособна да работи, но не само като съдия, а въобще“.

Черно петно в биографията на Владислава Цариградска е нейният съпруг Марио Бировоки, който е брат на популярния в плевенския ъндърграунд бандит Ивайло Бировски – Иво Бокса. През 90-те години на миналия век Марио е закопчан заедно с брат си и с Камен Балбузанов – Куката, като част от банда, рекетираща за пари собствениците на оборотни заведения в Плевен.

През 2017 г. деверът на Цариградска Иво Бокса отново беше закопчан, заедно с кумеца на съдийката Валентин Георгиев – Жълтия, и Камен Куката по обвинения, че е принуждавал силово земеделци от плевенските села да му прехвърлят земите си. При ареста на Иво Бокса в автомобила му беше открит сак с 370 000 евро в брой. Владислава Цариградска никога не е коментирала публично криминалните изяви на мъжа си и своя шурей, нито информацията, че Валентин Георгиев – Жълтия, е кумувал на сватбата й. Вместо това обобщено казва, че е жертва на „клеветническа кампания в медиите“. Миналата пролет името на Вальо Жълтия беше споменато във връзка с бомбения атентат срещу лимузината на тогавашния главен прокурор Иван Гешев.

Източник: Уикенд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *