Премиерът Бойко Борисов взе участие в петъчния парламентарен контрол. Присъствието на министър-председателя в пленарната зала бе повод за нападки от лидера на БСП Корнелия Нинова, която откри дебатите с декларация от името на парламентарната й група.

„10 години танго на премиера и разпад на системите – Борисов, министър-председател на държавата ли е или управител на летен лагер за калинки в администрацията“, заяви соцлидерката и изреди скандалите от последните седмици – начина на провеждане на изборите, с водния режим в редица градове, проблеми в здравната система, напрежение около решението за болничните листове, корупцията при къщите за гости.

Според нея една криза се потушава с друга. Прехвърля се отговорността на слънцето, на дъжда, на другите, на лошите от опозицията, които искат да счупят държавата. Кризите не се решават, а се замитат.

„Цели системи се разпадат по две причини. Вие сте некомпетентни да управлявате, да контролирате процесите. ГЕРБ играят танго две напред – едно назад. Така беше с болничните, така беше с тежките случаи в здравеопазването. Не искам да злоупотребявам с тях. Сутрин едно – вечер друго. Така не се управлява държавата. Уволнявате светкавично, за да потушите напрежението, но проблемите остават и се задълбочават. Следващата калинка продължава така до новата криза“, продължи Корнелия Нинова.

Декларацията й завърши с упреци, че никакви оставки по веригата надолу не могат да променят отговорността. „Вие обичате народния език, той е казал, че рибата се вмирисва от главата“, обобщи председателят на БСП.

Конкретният й въпрос за парламентарен контрол бе какво е мнението на правителството за бъдещето на България в Шенген. Лидерът на социалистите припомни, че на 3 септември 2019 г. в Германия изненадващо, министър-председателят на своя глава заявява следното: „В момента не знам дали е изгодно за България да влиза в Шенген“. Според нея това е оценката на премиера за Шенген.

В отговор на критиките премиерът Борисов заяви, че не приема оценката на Корнелия Нинова. Интересувал се от тази на хората, а не от нейната.

Борисов „поздрави“ Нинова за последното представяне на местните избори.“Поредно добро представяне. Демокрацията много ясно е определила и на изборите хората решават кой да ги управлява и кой не. Така че не мога да приема вашата оценка. Това не е един, не е десет пъти, така че интересува ме оценката, която са ми дали хората, не вие“, добави той.

По официалното питане на БСП премиерът обясни, че всичко за Шенген е направено и всички институции в Европа са казали, че България трябва да бъде в тази зона.

Спорът между лидерите на водещите политически сили се пренесе по темата за оставката на правителството и защо Борисов е летял до Загреб с правителствен полет, а Себастиан Курц ползвал гражданската авиация.

„Борисов не може да ми оспорва правото да му искам оставката, защото говоря от името на 1 млн. българи, които са подкрепили „БСП за България“. Затова са купени тези самолети, държавният глава, вие да пътувате, но на държавни посещения, а не на партийни мероприятия на ГЕРБ в ЕНП. То е партийно. Конгрес на ЕНП било държавно посещение на България. Пътувайте си, когато сте на държавно посещение, но използвайте парите на хората за партийните си нужди в ГЕРБ и ЕНП“, отбеляза Корнелия Нинова.

Премиерът отвърна, че участието му в конгреса на ЕНП е продължило 10 минути: „Не знам кое ви е нервирало за участието. Може би за това, че Мария Габриел я избраха с най-много гласове от всички…Разбира се, че имате възможност и право да ми искате оставката. За разлика от вас два пъти съм си давал оставката и съм напускал управлението. Два пъти, а вие излъгахте този 1 млн., че ще си я подадете. След една седмица казахте: „Няма да си я дам“. Думата оставка от ваша страна, когато употребявате, винаги трябва да се сещате за това, което направихте вие“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *