Много пресилени са думите на главния прокурор Иван Гешев, че бившият шеф на КТБ Цветан Василев „го пази Русия“. Не вярвам, че Русия има нещо общо с него. „В днешно време всичко, свързано с Русия, звучи негативно. Според мен Гешев иска да се покаже на американците“.

Това обяви пред Би Ти Ви Това един от адвокатите на бившия банкер – Христо Ботев. Според него писмата и думите на главния прокурор са атака срещу съдебната система на Сърбия и освен това искат да внушат връзка на Василев с Русия, за да не се задейства процедурата по закона Магнитски в САЩ.

През 2012 г. САЩ приеха закона „Магнитски“, който санкционира руски длъжностни лица, замесени в нарушения на човешките права. След това Конгресът направи закона глобален. Той позволява на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушени правата, защото са разкрили корупция по върховете на властта. Преди 2 години банкерът Цветан Василев поиска закрила от САЩ по силата на закона „Магнитски“. Резултатът от молбата му още не е известен.

Процедурата по „Магнитски“ се смята за много по-твърда като мярко от тази, приложена преди два дни спрямо съдията от специализирания наказателен съд. При нея има не само забрана за влузане в страната, но и запори на имущества, конфискации, възбрани.

Преди дни от прокуратурата съобщи, че главният прокурор е изпратил писма до европейски институции и до Сърбия с оплакване, че се бави екстрадицията на Цветан Василев. Той дори написа до ЕК да прецени дали трябва да се движи процедурата по приемане на Сърбия в ЕС. Ден по-късно Гешев пък обяви, че Русия пази Василев в Сърбия.

„Процедурата по екстрадиция е в съдебна фаза. Аз говорих с мои колеги и приятели, които нямат нищо общо с конкретния случай, и те са изключително възмутени от тези думи и тази намеса“, добави адвокатът. Той коментира като абсурдно твърдението, че Цветан Василев финансира партии в Сърбия и затова страната му дава убежище.

Разглежда се допълнителната молба на българската прокуратура за екстрадирането на избягалия в Сърбия банкер Цветан Василев. Това съобщават от съда в Белград, цитирани от сръбската редакция на радио „Свободна Европа” и БГНЕС.

От съда уточнили, че разглеждането става на базата на допълнителното искане от страна на прокуратурата в България на 24 октомври 2019 г., а на 3-ти декември Висшия съд в Белград чрез Министерството на правосъдието информирал за допълнителната молба от страна на българската прокуратура”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *