Премиерът Бойко Борисов индиректно обвини президента Румен Радев за публикацията в испанския вестник „Ел периодико“, в която се твърди, че Каталуния разследва дали е свързан с пране на пари. Материалът е със заглавие: „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България“.

В изявление пред българските медии в Брюксел, където е за форума на Европейския съвет, Борисов видя руска връзка в публикацията, като каза, че се хванал на бас на по няколко рубли с колеги за това.  „Беше подготвено, знаехме го, чакахме го, пикът трябваше да бъде в сряда, но нещо се обърка“, заяви пред журналистите Борисов.

Той бе категоричен, че нито една испанска служба не го е търсила във връзка с публикацията в „Ел периодико“. Пред медиите Борисов посочи като източник на сведенията „моя съсед по месторабота“ и „неговото шествие“, без да спомене директно името на Румен Радев.

Бойко Борисов припомни, че същите неща, които са описани от каталунското издание, са разказвани по време на кампанията на БСП за евроизборите. „Децата на разузнавачите от ГРУ, които сега са в Европарламента, ги говореха тези неща. Това беше преди година, тогава отговорих“, каза Бойко Борисов. А на въпрос на журналистите кого визира, ги посъветва да си направят разследване.

„Един месец това се говори в България и те загубиха евроизборите“, продължи министър-председателят. И изтъкна, че „точно сега излезе, когато се борим за Северозападна България“, имайки предвид споровете в Брюксел по бюджета на ЕС до 2027 г.

По думите му атаката срещу него е започнала от 2015 година и е продължила през 2016, 2017 г. Попитан дали ще подаде оставка Борисов, отговори че няма доказателства срещу него, което и в ТАСС са отбелязари, както и че няма да предприема нищо.

Запитан дали познава хората от публикацията, Борисов каза, че познава Иван Саздов – бил шеф на комсомола в Банкя, когато бил ученик. „Аз ги разбирам ченгеджийските номера, трябваше всеки ден да излиза по нещо, но нещо се обърка“, обясни на медиите Борисов.

Запитан дали ще говори със своя испански колега Педро Сансес по темата, премиерът заяви, че не счита, че трябва да разговаря по тема, „която е направена да му се цапа името“. Припомни и, че е носител на Червения кръст на испанската полиция. И посъветва журналистите от „Ел периодико“ да го добавят в публикацията си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *