На 21 март ще е ясно кои от номинираните отиват на избори за председател на партията

50-ият конгрес на БСП ще се проведе на 9 и 10 май – събота и неделя, в зала №1 на НДК, реши Националният съвет на партията, съобщи пресцентърът ѝ. Конгресът ще трябва да избере членове на Националния съвет на партията, както и председател и членове на Общопартийната контролна комисия. Това се налага, той като мандатът на настоящите национални партийни органи изтича. Предложенията за кандидати се правят на общинските и на районните конференции и на делегатите на Конгреса.

За първи път в историята на БСП конгресът няма да избира председателя на партията. Кой да оглави БСП ще гласуват пряко редовите социалисти в цялата страна. Това се случи след промяната в устава на БСП, която инициира Корнелия Нинова. Изборът на председател ще се проведе не по-късно от 120 дни преди конгреса на партията. Първият тур ще бъде на 26 април, а 3 май е датата за евентуален втори тур на вътрешнопартийните избори.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и Кирил Добрев са с най-много номинации за лидер, като общо 21 души са номинирани до момента. Нинова има 31 номинации, Добрев – 13, следван от Калоян Паргов, Красимир Янков и Костадин Паскалев с по 6.

Пред форума лидерът Нинова е заявила, че вътрешно-партийният избор за председател трябва да генерира политики, съобщи БНР. Тя е отбелязала, че правителството на ГЕРБ създава единствено кризи и че тя се съмнява, че ще бъде въведено машинното гласуване.

По повод вътрешно партийните отношения Нинова посочила, че не влиза в договорки за прекия избор за председател. Тя отрече такива договорки да има между нея и другият кандидат, събрал най-много номинации – Кирил Добрев.

Депутатът Антон Кутев БСП коментира, че номинацията на Кирил Добрев за лидерския пост ще консолидира избирателната активност.

„Това, че Кирил Добрев се кандидатира, ще доведе според мен до много по голяма вероятност да се съберат 50-те процента, защото ако имаш под 50 процента активност, изборът ще е невалиден, което би било тежък имиджов проблем за БСП“, каза Кутев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *