България създава национален кризизен център към ВМА заради коронавируса. Това беше решено на извънреден Съвет по сигурността в МС. Още днес в лечебното заведение и на летище София ще бъде разиграна симулация с двама болни.

По сухоземните граници ще бъдат назначени екипи с дежурства с мобилни термометри,съобщи директорът на ВМА Венцислав Мутафчийски.

Проф. Мутафчийски обяви, че семействата на завръщащите се също трябва да са отговорни и дисциплинирани.
Всички усилия са насочени към потенциално заразени пациенти, ако трябва, ще се вземат и по-драстични мерки. Първото в армията, което направихме, е да се отмени Денят на отворените врати, каза началникът на ВМА.
Преди заседанието главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев призова за засилен контрол по сухопътните граници на България заради разпространението на коронавируса.
„Връзките между България и Италия са доста по-интензивни, отколкото с Китай, и това поставя доста по-тежки за изпълнение задачи пред нас. Контролът на летищата важи за всички, и пристигащи от Италия. Въпросът е сега да разширим този контрол и на сухоземните граници, а и да създадем условия – реакцията да е бърза при възникване на случай и да не позволим разпространение вътре в страната,“ заяви той, цитиран от БНР.
Кунчев обяви, че без да имат признаци, хората не подлежат на задължително изследване. Така той отговори на въпроса – защо на пребивавали в Италия се отказват изследвания и се иска заплащане, ако те настояват за такива:
„Ако човек няма признаци – температура, оплаквания, не подлежи на такова изследване, няма смисъл да го прави. Броят на полетите от Италия до България е 37 седмично и с тях се връщат между 4000-5000 души. Няма смисъл те да бъдат изследвани, ако нямат признаци или не са контактували с болен човек“.

В страната има около 2000 теста за изследване на вируса.По сухопътните граници ще бъдат монтирани уреди за изследване на температурата на влизащите в страната. „България Ер“ отменя полетите си от и до Милано до 27 февруари, съобщиха за БНР от пресслужбата на авиокомпанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *