На фона на продължаващите проблеми с разпространението на печата, властта търси начин да ограничи и партийните телевизии. Сайт обяви, че предложение на една от експертните групи за изменения на Закона за радиото и телевизията предвижда партии да не могат да са доставчик на медийни услуги. Подобен ход ще закрие БСТВ, „Атака“, „Скат“, „България 24“ и „7/8“ или поне ще доведе до трикове с регистрациите на собствеността им. Eкспертната група няма доклад, тъй като няма консенсус по редица въпроси.

Представителите на БСП в медийната комисия не са получавали подобни текстове и са категорично против рестрикции, които застрашават свободата на словото. Вежди Рашидов от ГЕРБ обеща публичен дебат по всички предложения.

Спекулациите, че управляващите ще използват експертните групи, които обсъждат промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), за да опитат да забранят партийните телевизии, се възродиха отново. Повод станаха твърденията на „Клуб Z“, че разполага с предложенията от доклада на работната група към парламентарната комисия по медии и култура. Няколко работни и експертни групи бистрят ЗРТ с основен акцент финансирането на БНТ и БНР. Според текстовете, получени в сайта, групата предлага БНТ да получава пари от кабелните оператори за излъчването си, да се обособи обществен фонд, с който частни медии да поемат част от „непопулярните“, но задължителни функции на обществените, както и 5-годишни мандати за шефовете на БНТ и БНР. В предложенията се промъква и идеята партийните телевизии да бъдат забранени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *