Комисията по Финансов Надзор често изкарва предупреждения срещу мними инвестиционни посредници. Такъв е случаят с ПостФинанс 2. Преди дни в обсега на предупрежденията на Надзора за опасни инвестиционни практики попадна именно тази компания – която е имитация на Българска регулирана фирма, и чиито офиси се намират в чужбина – Великобритания.

Менте компания – ПостФинанс 2 с ЕИК 131460930 и сайт postgroup.bg. е нелегалния посредник, промъкнал се на българския пазар.

Инстинската ПостФинансе е с лиценз номер 3-010-02/10. 05.2013 г., е близка до едноименната Гръцка банкова група.

Колкото до ментето с „индекс“ 2, то вече е обявено в несъстоятелност, което е доказало, че те не са способни да управляват клиентски пари.

В такива случаи от Надзора винаги напомнят на кандидат инвеститорите да проверяват лиценза на компанията, на която смятат да се доверят като посредник.

В тази връзка от регулатора подканват хората да бъдат внимателни, ако някой се обади на личния им телефон и говор с акцент или се опитва да се свърже от скрит номер – сигнал за измама.

В повечето случаи, мнимите инвестиционни посредници нямат офис в България и ще се опитват да Ви накарат да преведете пари в чужда банка.

Освен това набирателните сметки на упралвяващата компания винаги трябва да са с български ИБАН.
От Надзора препоръчват, ако някой проявява интерес към инвестиционни инструменти, да се запознаете с основните признаци, които са офис в престижна сграда на голям булевард, лого на документацията на компанията, служители – български граждани, на компанията, които да търсят лична среща с Вас в офиса на компанията, обаждания от български телефонни номера, лиценз с вх. номер и дата на издаване от Българска институция и публично оповестяване имената на лицата за комуникация в сайта на дружеството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *