Пет от протестиращите медицински сестри прекараха нощта барикадирани в сградата на парламента на площад „Батенберг“, а на сутринта напрежението ескалира, след като една от тях излезе на външния перваз на един прозорците и отказваше да слезе повече от час. С убеждаването ѝ да се прибере беше ангажиран лично шефът на НСО ген. Красимир Станчев, като в сградата имаше и психолози. В преговори с нея на живо в ефир влезе и водещият на сутрешния блок на бТВ. Медицинската сесра Бойка Анастасова обаче отказваше да влезе, като твърдеше, че я е страх и срещу нея и колежките ѝ е имало насилие. Тя твърдеше, че е удряна и блъскана от охранителите. НСО обаче отрича и казва, че охраната е била бутана от жената.

След като престоя час на перваза, тя все пак се прибра, след като междувременно в сградата бяха допуснати и медии, както тя настояваше, а под сградата беше разпънато платнище от пожарната. По-късно протестът на сестрите стана повод и за скандал между управляващи и опозиция в парламента.

Акцията на сестрите в парламента е продължение на протеста за по-добри заплати, условия на труд и реформи в системата. Те протестират вече цяла година и твърдят, че няма съществен напредък в изпълнение на исканията им и затова обявиха безсрочен протест, който се радикализира в четвъртък следобед. Петте сестри останаха в сградата на парламента през цялата нощ, след като отказаха да си тръгнат след вчерашното заседание на парламентарната здравна комисия.

Твърдят, че са излезли по прозорците, защото токът в сградата е бил спрян, а охраната е правила опити да ги изнесе.

Окупацията на парламента беше определена от разлини представители на властта като провокация срещу държавността, а съсловната лекарска организация БЛС призова правителството да не се поддава на шантаж и заплаши с контрапротести.

НСО оставени сами да се оправят с „тероризъм и отвличане“

След като Анастасова слезе от перваза на прозореца директорът на НСО Красимир Станчев каза пред журналисти, че за първи път службата има такъв инцидент, наподобяващ тероризъм и заложническа криза, като се извини за думите, които ползва, но не се сеща за по-подходящи, с които да опише ситуацията. Той не отговори дали охранителите са действали адекватно в ситуацията, като са допуснали да се стигне до излизане по прозорците. На място още от снощи обаче е имало психолози от НСО. Поискали са и съдействие от МВР, но са били оставени да се справят сами.

„За първи път на НСО се случва нещо подобно, като някакъв тип терористичен акт, или някакъв тип отвличане, да го кажем в този типаж, не че това имах предвид. Помолих за съдействие органите на МВР, но тук освен нас няма.никой. Очаквах по-качествени психолози да изпратят, които да имат опит. Нашите хора не са от този типаж. Не бих казал, че липсата на МВР е причина за невъзможността да ги изведем. Тук бяха 5 дами и 5 мъже от НСО. От 18.00 часа до сутринта, почти 12 часа се опитвахме по всякакъв начин да изпълним правилата“, каза шефът на НСО. Той отново увери, че насилие не е имало, но охраната е правила опити да изнесе сестрите от сградата.

Станчев каза, че още по-рано е имало заплахи от друга медицинска сестра, че ще скочи от прозореца, ако охраната я приближи: „Едната от дамите още в 20.00 часа като влязох ме предупреди да не се доближавам до нея, тъй като щяла да скочи от прозореца. Не е Бойка, не е Мая, само техните две имена знам, на останалите три не ги знам“.

Той каза също, че токът в сградата е бил изгасен и това е бил тактически ход от страна на НСО. Сега продължават опитите на НСО да изведат жените от сградата.

Сестрите поставиха още условия, за да излязат 

По-късно следобяд медицинските сестри заявихха, че са подготвили и изпратили по имейла проект на споразумение до зам.-министър Жени Начева. То включва старите им искания плюс даването на защитен статут на професията им и гарантиран минимум от две минимални заплати. Лидерката на протеста Мая Илиева каза, че ако споразумението бъде подписано, ще излязат от сградата, в противен случай – не.

Тя уточни, че исканията са със срокове за изпълнение.

„Ако споразумението бъде подписано, ние ще излезем от залата, в която сме в момента. Но протестът ще продължи на палатки“, каза Илиева, цитирана от БНР.

Очаква се по-късно изявления в МС да дадат вицепремиерът Томислав Дончев, Начева и социалният министър Деница Сачева.

Ананиев: Провокация срещу държавността

Здравният министър Кирил Ананиев заяви по-късно в петък от Брюксел, че случилото се е директна провокация срещу държавността. Според него зад действията на петте сестри стоят организации, които се опитват да извлекат политически дивиденти в контекста на предстоящите избори.

„Категорично пред вас искам да заявя, че това е директна провокация срещу държавността чрез използване на различни методи на манипулиране на българските граждани. Никога, нито аз, нито министър-председателят, нито правителството не е отказвало диалог с медицинските специалисти. Последната ми среща беше преди 9 дена. Всичко, което са пожелали, е или изпълнено, или в процес на изпълнение. Но с всяка нова среща те поставят нови и нови искания, които са напълно неизпълними“, каза Ананиев.

Той обясни, че няма как да се изпълни автоматично искането на сестри за две минимални заплати, защото ще настъпи хаос и противопоставяне в съсловието, ако утре лекарите поискат шест минимални заплати. Искането болниците да не са търговски дружества също било неизпълнимо, защото финансовият ресурс няма да е достатъчен за всички.

Министърът призова всички, които в момента се опитват да извлекат политически дивиденти в контекста на предстоящите избори, посочвайки БСП и Мая Манолова, да спрат да манипулират хората.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *