Протестът на медицинските сестри очаквано нажежи страстите в парламента днес. Четоха се декларации, имаше взаимни обвинения, призиви за оставки и теории на конспирацията.

Медицинските сестри са докарани до отчаяние, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя припомни, че медицинските сестри протестират вече две години и обвини управляващите, че не разбират проблемите на здравеопазването и още по-малко имат намерение да ги решат. Нинова бе категорична, че премиерът Борисов носи отговорност за състоянието на здравната система и призова за оставка на правителството.

Шефката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова пък нарече Бойка Атанасова, която излезе на перваза на прозореца, „жена с психически проблеми“. Което още повече вдигна напрежението в пленарна зала. Социалистите бяха възмутени, остро реагираха и от ДПС. Лепите етикети на хората в безсилието си да решите проблема. Няма как да не хвърлите вината на някой друг, обърна се към ГЕРБ Корнелия Нинова. Дариткова бе недоволна и от поведението на служителите на НСО и заяви, че според нея можели да действат по-професионално. От БСП призоваха вината да не се стоварва към службата за охрана, защото проблемът е в провала на здравната реформа.

Свидетели сме на организирана провокация с политическа цел, маскирана със синдикални искания, оплака се Даниела Дариткова.  Тя заподозря  Мая Манолова в опит да оглави протеста, за да „очертае своето политическо бъдеще“.

Подкрепяме исканията на медицинските сестри и призоваваме за разговори, но и за чуваемост. Коментира д-р Нигяр Джафер от името на ДПС. „Категорично подкрепяме исканията на медицинските сестри и другите медицински специалисти за по-добро заплащане. Това, което се случи е отчаян опит, на отчаяни хора да привлекат вниманието към своите проблеми, продължи д-р Джафер.

 На въпрос, дали тя одобрява този начин за барикадиране в парламента, д-р Джафер отговори: „Вече казах, че това е отчаян опит да се привлече вниманието. Друг е въпросът, че смятаме, че бърнаут-синдрома сред медицинските специалисти дава вече резултати“, каза още депутатът от ДПС.

Заради острите реплики между опозиция и управляващи, заседанието бе прекратено за кратко. Имаше предложение сестрите да бъдат поканени в НС, за да се чуят исканията им.

В крайна сметка депутатите продължиха работа с парламентарен контрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *