Дайте да си измислим един случай на коронавирус, че да мирнем, поиска от ВМА премиерът на 28 февруари, притеснен от скандала с къщата на любовницата му в Барселона и разследването за пране на 5 млн. евро срещу него
Мечтата на Бойко Борисов и в България да има болни от коронавирус най-после се сбъдна! В първите часове на неделния ден, на извънредна пресконференция, от ВМА съобщиха, че заразата вече е и у нас.

Регистрирани са първите два случая на коронавирус у нас. Става въпрос за 27-годишен пациент от Плевен и 75-годишна пациентка от Габрово.

Ще се изследват и хора, които през последните дни са имали контакт с тях.Тази нощ материалите на двамата заразени ще бъдат доставени в Националната референтна лаборатория за повторен анализ.

Състоянието и на двамата пациенти вече е добро, били са зле преди дни, допълни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев.

По думите на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, не става въпрос за хора, които са пътували в рискови страни.

Отделенията, където са били двамата пациенти, са поставени под карантина. Болните са изолирани.
„Това не са напълно достоверни данни и продължаваме с последващите изследвания и с установяването на контактни лица. Положителните проби вече пътуват към София“, съобщи началникът на Военномедицинска академия /ВМА/ генерал-майор Венцислав Мутафчийски. И допълни: „Нулевият пациент се губи“.
Тази нощ материалите ще бъдат доставени в Националната референтна лаборатория. Пациентите няма да бъдат транспортирани в други болници.
„Не можем да кажем, че става въпрос за 100% положителни проби. Пациентите не отговарят на очаквания профил. Не са пътували в чужбина и нямат връзка с рискови дестинации. В отделенията, в които са настанени, няма да се допускат нови пациенти, нито да се изписват такива“, обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. И допълни, че дори в неделя резултатите да се окажат отрицателни, обявяването на позитивните проби сега не е излишна мярка.
За установяването на всички хора, които са имали контакт с болните, ще съдейства и МВР, обяви вътрешният министър Младен Маринов.
Генерал-майор Мутафчийски призова българите да спазват добра лична хигиена и хигиена на общуването. А пътувалите до рискови дестинации да остават под домашна карантина.
„Мийте ръцете си редовно – поне по 20 пъти на ден на редовни интервали, ползвайте дезинфектант за ръце и не се возете в претъпкани средства на обществения транспорт“, препоръча шефът на ВМА.
Припомняме, че на заседанието на правителството на 28 февруари, притиснат от скандала с къщата в Барселона, Бойко Борисов предложи на шефа на ВМА Венцислав Мутафчийски и ние да имаме поне един болен (без значение дали е истина или не), за да сме били като другите държави.

„Ей, колко съжаляваш, че няма един случай (бел. ред. – на коронавирус). Измислете си един да има, че да мирнем“, обърна се той към началника на ВМА. „Като кажем втората вълна на грип Б, те ще кажат, че искаме да скрием коронавируса – ако трябва, още един брифинг на обед правете“, настоя Борисов, които поиска всички лекари „да обясняват, обясняват“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *