Шефът на Организационния отдел на БСП, който е и член на Изпълнителното бюро и считан за най-доверен към настоящия момент на Корнелия Нинова човек – Атанас Зафиров, изненадващо отпадна от списъка с делегати за предстоящия национален конгрес на партията.

На отчетно-изборната конференция на БСП Бургас, която се проведе вчера, бяха определени 11-те делегати за форума. По азбучен ред това са: Алекси Калоянов, Божан Божанов, Георги Спасов, Живко Господинов, Любен Чардаков, Павел Маринов, Стойко Танков, Таню Атанасов, Тинка Желязкова, Христо Панайотов и Чанко Мирчев.

Вотът бе таен и в него участваха 230-те упълномощени членове на местната структура.

Зафиров събра твърде малко гласове, които го класираха едва на 15-то място. По-голяма обида в политическата му биография до този момент не бе нанасяна, при това на общинско ниво.

В последните три години той не само е в обкръжението на настоящия лидер Корнелия Нинова, която го покани за член на Изпълнителното бюро, но и стана най-довереният й човек в партията.

Само преди няколко месеца Зафиров оглави УС на фондация „Дума“, която финансира издаването на едноименния вестник и е собственик на партийната телевизия.

От известно време все по-упорито се говори по високите етажи, че бургаският социалист ще стане вр.и. председател на БСП от началото на месец май до встъпването в длъжност на следващия председател. За целта първо трябва да бъде повишен в зам.-председател, нещо, което може да се случи съвсем скоро, довериха наши източници от партията.

Според Устава на БСП Корнелия Нинова трябва да се оттегли докато е в кампания, а поста й да заеме някой от зам.-председателите.

Различни източници от редиците твърдят, че Нинова е взела решение да повери БСП в ръцете именно на бургазлията Атанас Зафиров.

Заради това отпадането му от списъка с делегатите за предстоящия конгрес е сериозна индикация, че Столетницата в една от най-големите организации – в Бургас, не подкрепя настоящия лидер на партията.

„Изненадах се от резултата на тайния вот, но няма как да не се съобразим гласуването“, каза пред Флагман.бг Живко Господинов-общински лидер.

Изборът за председател на БСП ще е пряк – в него ще участват всички членове на партията, но делегатите на конгреса ще изберат Изпълнителното бюро, на което Уставът на партията дава голяма свобода да управлява. Заради това и всеки глас е ключов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *