Принципно съдебни решения не се коментират, а се изпълняват. Но Конституционният съд не е част от съдебната система и поради това и позволявам да изкажа становище какво се случи днес там. Конституционните съдии допуснаха с 9:3 гласа до разглеждане по същество искането на главния прокурор Иван Гешев дали може да бъде разследван Президента. Знаем поводът за искането – подслушаните разговори за искани от Оная Комисия по корупцията документи за втория трудов договор на госпожа Десисава Радева.

В момент, в който в Испания разследват българският премиер за пране на пари, главният прокурор на България решава, че от национално значение и съществена важност е дали Първата дама преди съпругът й да й стане съпруг и Президент, е имала втори трудов договор. Съпоставката на двете неща не се побира в рамките на интелектуалното мислене, но явно намира основа в интелекта на Гешев, който е с определена насоченост.

И отново ще посоча, че ГЕРБ овладяха цялата държава. А Конституционният съд, който трябва да е напълно независим, се състои от хора, голямата част от които са политически назначения. Защото както и ВСС, конституционните съдии се избират по следния начин: 1/3 от Народното събрание /тоест от управляващото политическо мнозинство/, 1/3 се посочват от Президента, 1/3 от ВАС и ВКС – общи събрания на колегиите. Знайно е, че КС е удобен пристан за свършилите някаква работа /не искам да казвам поръчка/, за управляващите. Там приключват кариерата си видни юристи, които са дълбокоуважавани, но и магистрати, които са били ръководители на някой съд, омбудсмани и т.н.. Не е чудно, че решенията често са в унисон с управляващото мнозинство.

Интересно е и друго. Все още в състава на Конституционния съд е Филип Димитров, когото аз считам за съпричастен към унищожаването на българското селско стопанство и икономика, както и навлизането на соросоидите в България. Същият е отскоро член и на Венецианската комисия, която доскоро постоянно настояваше българският главен прокурор да може да бъде независимо разследван. Защото подобна ситуация да е над всички останали власти и недосегаем, е неприемлива в цивилизованата част на Европа. Въпреки това, Гешев продължава да е недосегаем, а Филип Димитров удобно мълчи по този въпрос. Но пък гласува да се допусне искането на Гешев да се разследва Президента.

Абсурдите в България са много. Като се започне от заложеното в Конституцията нарушение на разделението на властите и постоянните и вече успешни опити за овладяване на съдебната система.

И какво ни остава? Надежда? Лаура Кьовеши няма да ни оправи! Ако сами не се изправим. „1984“!

Елена Гунчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *