Няма да коментирам решението на Конституционния съд. Там са компетентните хора, които решават“. Това каза държавният глава Румен Радев в авиобаза „Граф Игнатиево“ за решението на Конституционния съд, който допусна до разглеждане делото по питането на главния прокурор Иван Гешев за границите на президентския имунитет и дефиницията на „държавна измяна“. Решението бе взето с мнозинство от девет гласа.

„Оценявам високо активността на прокуратурата да се бори с корупцията и битовата престъпност. Те обаче трябва да бъдат насочени към изпълнителната власт – там, където има течове и големи обществени поръчки“, заяви държавният глава. По думите му именно изпълнителната власт е „хранителната среда на корупцията“.

Радев бе помолен да коментира и разпространението на коронавируса в България. „Най-голямата опасност е да се поддадем на паниката и страха. Трябва да се вслушваме повече в експертите и да следваме техните указания. Самодисциплината и самосъзнанието са най-ефективното средство за справяне с проблема. Голямата заплаха е и да не допуснем парализа на икономиката“, посочи Радев.
Според него правителството трябва да обмисли мерки за подкрепа на тези сектори, които вече носят последствия – транспорт, туризъм, култура и спорт.

Посещението на президента в авиобаза „Граф Игнатиево бе част от програмата му за срещи с личния състав в различни формирования на Българската армия. Той отдаде почит пред паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг летци. Радев подчерта, че служителите в авиобазата инвестират в бъдещето за една дълбока трансформация на „Граф Игнатиево“. „Това е голяма натоварване на хората, тъй като проблемите са сериозни и искат неотложни политически мерки. Въпреки че имаме политическа воля и се инвестират сериозни средства в поддръжката на сега съществуващата техника, все още нямаме необходимото ниво на изправност на авиационната техника. Това рефлектира върху безопасността на полетите. Очаквам по-енергични мерки от Министерството на отбраната, така че да се създават необходимите условия за нормална летателна дейност“, отбеляза държавният глава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *