До момента потвърдените случаи на COVID-19 у нас са 16, с един починал

Девет са новите положителни проби, съобщиха от националния оперативен щаб. Една от пробите е на жена с двустранна бронхопневмония. Тя е придружавала медицинското лице, което беше прието по-рано във ВМА, на конгреси в Англия и Испания.

Четирима от далите положителна проба са били в контакт с възрастното семейство, прието в Пирогов. Те са без оплаквания и са изолирани в Белодробна болница.

Другите с положителна проба ще бъдат настанени във ВМА, тъй като са под домашна карантина, без симптоми и предстои да бъдат приети. Предстои да се установят новите контактни лица, това са повече от 200 души, каза ген. Мутафчийски.

74-годишният мъж, приет преди дни в Пирогов, остава в критично състояние. Болните в Габрово и Плевен нямат промяна в състоянието.

От щаба съобщиха, че футболист на „Левски“, пристигнал в късния следобед, ще бъде изследван утре. Той се е върнал от рискова зона.

Според ген. Мутафчийски прогнозите, които се правят с математически модели повтарят една и съща ситуация – бавно нарастване на заболеваемостта, рязък скок и „плато“ (задържане), което в Европа още не е достигнато.

Пълна карантина би могло да се наложи при обстоятелства като тези в Италия, каза ген. Мутафчийски.

От щаба потвърдиха, че страната и столицата разполагат с достатъчно интензивни легла, при евентуално нарастване на броя на пациентите, които ще се нуждаят от обдишване и белодробна вентилация.

Проф. Кантарджиев призова възрастните хора, при първи симптоми, да се обадят на личния си лекар, за да бъдат транспортирани със специализирана линейка до инфекциозните отделения на областните болници и да бъдат изследвани.

До момента потвърдените случаи на COVID-19 у нас са 16, от които един е починал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *