Организацията на евреите в България „Шалом“ излезе с отворено писмо до собственика на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев по отношение на антисемитско отношение от журналистката му Полина Паунова. От организацията отчитат, че системната употреба и насаждането на стереотипи по отношение на българските евреи, както и на тези по света е обезпокоително, а мълчанието на Иво Прокопиев може да се тълкува като съгласие.

Ето какво написаха от „Шалом“:

Организация на евреите в България „Шалом“

До г-н Иво Прокопиев

Собственик на медиите „Капитал“ и „Дневник“

Уважаеми г-н Прокопиев,

Ние, долуподписаните ръководители на нашите организации, изразяваме своята тревога и огорчение от поведението на Ваш журналист, който в последните дни си позволи да употребява целенасочено езика на омразата и да изразява открито антисемитски възгледи в публичното пространство. Нещо повече – на профила на г-жа П.Паунова във „Фейсбук“ могат да се видят, далеч назад във времето,  и множество антисемитски шеги и коментари от най-различен вид. В последните дни този журналист от Вашите иначе уважавани медии, си позволи да отправя и лични нападки към добронамерено критикували я представители на еврейската общност у нас.

Подобно поведение считаме за недопустимо, особено от страна на журналисти в издания, претендиращи да защитават демократичните ценности. Системната употреба и насаждането на стереопити по отношение на българските евреи и тези по света (например многократната употреба на шаблонни фрази като „богат стар евреин“) е поведение, характерно за лица, явно или прикрито антисемитски настроени и насаждащи тези стереотипи в обществото. Такова поведение е особено обезпокоително в случаите, когато лицата се намират на работа в обществено значими медии. С тази фразеология подобни личности директно попадат в международно утвърдената дефиниция за антисемитизъм.

Подобно поведение би следвало да се наказва и според българските закони.

В годините Вашите издания многократно са доказвали своя интерес към теми като правата на човека, демократичните ценности, борбата с езика на омразата. От началото на войната на Хамас срещу Израел, започнала на 7 октомври миналата година, проявите на антисемитизъм у нас и по света рязко нарастнаха. В този смисъл се увеличи отговорността на медиите към обществата, в които те съществуват и чието мнение те формират с поведението си. Като отчитаме тези обстоятелства, настояваме да изразите по ясен и публичен начин отношето си към цитираните прояви, действия и поведение, а от г-жа Паунова българската еврейска общност очаква публично извинение.

Липсата на отговор и коментар по отношение на такива прояви ще считаме за съгласие с техния дух и проява.

ОЕБ “Шалом”

Централен израилтянски духовен съвет

Федерация на ционистите в България/Zionist Federation of Bulgaria

Организация Приятели на Израел в България – Негев